مخازن فلزی به عنوان یک قسمت حیاتی در صنایع مختلف، برای ذخیرهسازی و یا ساخت مواد مختلف که به صورت مایع و یا گاز هستند، کاربرد دارند. ای مخازن از جنسهای مختلفی مثل: استیل، آلومینیوم، تیتانیوم، مس و فولاد ساخته میشوند. که هرکدام از این فلزات و آلیاژها به دلیل ویژگیهای خاصی که دارند، دارای کاربرد متفاوتی نیز هستند. به عنوان مثال: استیل به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و استحکام بالا، در ساخت مخازن ذخیرهسازی مایعات شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد. و یا آلومینیوم به عنوان یک فلز سبک و مقاوم، در ساخت مخازن هواپیما و سیستمهای حملونقل کاربرد دارد. یکیدیگر از فلزات خاص، فلز تیتانیوم است. مخازن تیتانیوم با مقاومت در برابر خوردگی و وزن سبک در مخازن شیمیایی و صنایع فضایی کاربرد دارد. به طور کلی از مخازن فلزی در صنایع گوناگون نظیر نفتوگاز، صنایع شیمیایی و حتی در صنعت غذایی برای نگهداری مواد مختلف استفاده میشود. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر با این مخازن آشنا شوید.
فهرست مطالب
Toggleانواع مخزن از نظر جنس
مخازن فلزی با توجه به انوع مختلف فلزات و آلیاژهای متفاوت آنان تنوع بالایی دارند که با توجه به نیاز خریدار و موارد حائز اهمیت برای او، باید انتخاب شود. در ادامه پرکاربردترین نوع مخازن فلزی به همراه توضیح مختصری دربارهی ویژگیهای آن گفته شده است.
· آهنی
مخزن آهنی در گذشته بسیار پرطرفدار بودند و تقریبا در تمامی موارد از این نوع مخازن استفاده میشده است. اما دلیل محبوبیت این نوع مخزن، وارد نشدن انواع فلزات با آلیاژها و ویژگیهای متفاوت به بازار بوده است. با شناخته شدن فلزات دیگر کمکم معایب مخازن آهنی مشخص شد و به همین میزان نیز از محبوبیت آن کاسته شد. مهمترین معایب مخازن آهنی واکنش شیمیایی با سیالات و همچنین خاصیت اکسیداسیون و زنگزدگی بود.
· استیل
یکیدیگر از انواع مخازن فلزی، مخازن استیل است. این مخازن بر خلاف مخازن آهنی مقاومت بالایی در برابر زنگزدگی و خوردگی دارد. به همین دلیل از این نوع مخزن برای نگهداری موارد حساس استفاده میشود. از طرفی علاوه بر استحکام فوقالعادهای که این جنس مخزن دارد به دلیل انعطافپذیری عالی برای صنایع مختلف کاربرد دارد. باید گفت تنها ویژگی منفی این نوع از مخازن قیمت بالای آنهاست.
· مخازن گالوانیزه
مخازن گالوانیزه نیز از پرکاربردترین مخازن فلزی است. این نوع مخزن به دلیل ساختار خاصی که دارد در برابر اکسیداسیون مقاوم است. از طرفی مقاومت بالایی نیز در برابر لوازم تیز و ضربه دارد. مهمترین نکته و ویژگی مخازن گالوانیزه که باعث شده در بازار محبوب شوند، قیمت اقتصادی این محصول است.
انواع مخزن از نظر ساختار
مخازن فلزی با توجه به نیاز بازار و شرایط مختلف مثل محل قرارگیری، شرایط حملونقل و موارد دیگر بسیار متنوع و متفاوت هستند. در واقع هرکدام برای نیاز خاصی طراحی شدهاند و حتی ممکن است برخی مخزنها کاملا منحصر بفرد باشند. در واقع ممکن است تعدادی از مخزنها برای اولین بار برای کاربردخاصی تولید شده باشند. برخی از انواع رایج مخازن فلزی به شرح زیر میباشد.
- مخازن استوانهای :
این نوع مخازن دارای شکل استوانهای هستند و معمولا برای ذخیرهسازی مایعات و گازها به کار میروند. طراحی استوانهای این مخازن به عنوان یک ساختار متداول در صنعت به دلیل سهولت در تولید و همچنین ثبات ساختار انتخاب میشود.
- مخازن کروی :
این مخازن همانطور که از نامشان پیداست، دارای شکلی کروی هستند و به دلیل توزیع یکنواخت فشار داخلی و افزایش حجم نسبت به مساحت سطح، در برخی از شرایط خاص انتخاب میشوند. مخازن مناسب ذخیرهسازی گازها و مایعات در این دسته قرار دارند.
- مخازن مستطیلی :
این نوع مخازن دارای شکل مربع یا مستطیل هستند. این نوع طراحی برای فضاهای محدود و یا نیاز به ترتیب و همچنین استفاده در فضاهای چندضلعی مناسب هستند.
- مخازن زیرزمینی :
این مخازن به عنوان تحت زمین و در تراکمهای مختلف زمین فروشگاهی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها به عنوان مخازن ذخیره آب یا مواد سمی در محیط زیرزمینی قرار میگیرند.
مزایای تانکر فلزی آب
تانکرهای فلزی به دلیل جنسی که دارند، باعث میشود تا مقاومت زیادی در برابر آتشسوزی داشته باشند. این یک ویژگی حائز اهمیت است، چرا که مواد مایع حمل و یا ذخیره شده در تانکرها ممکن است خطر ایجاد حریق داشته باشند. همچنین تانکرهای فلزی به دلیل ساختار محکم و مقاومی که دارند، در مقابل زلزله نیز از ایمنی بیشتری برخوردار هستند. طول عمر بالا یکیدیگر از مزیتهای این نوع مخازن است. از طرفی تانکرهای فلزی قابل بازیافت هستند میتوان مجددا از آن برای ساخت و تولید تانکر و یا محصولات دیگر استفاده کرد.
معایب مخازن فلزی آب
یکی از معایبی که میتوان برای مخازن فلزی در نظر گرفت این است که، در این مخازن احتمال نشت مایعات بیشتر است، چرا که از اتصال قطعات مختلف بهم ساخته میشوند. از طرفی استفاده نکردن از مواد با کیفیت و استاندارد نیز باعث تشدید این قضیه میشود. از دیگر معایب این مخازن احتمال زنگزدگی و خوردگی این مخازن است، که بیشتر در مخازن آهنی قابل مشاهده است. یکیدیگر از معایب این مخازن مشکل حملونقل این مخازن به محل مورد نظر است.
مزایا مخزن فلزی
مخازن فلزی نصبت به دیگر مخازن مزایا بسیار بیشتر دارد. یکی از این مزایا که این مخازن را از دیگر مخازن جدا میکند، جلبک نزدن داخل آن بعد از مدت ها استفاده است. دلیل این مقاوم بودن این مخازن نصبت به شرایط محیطی و تابش اشعه ها میباشد. در ادامه به موارد دیگری از مزایا این مخزن پرداختهایم.
- مقاومت بالا
- تولید آسان و سریع
- نفوذ ناپذیری نصبت به نور خورشید
- طول عمر بالا
- طول عمر بالا
موارد تاثیرگذار بر قیمت مخازن فلزی
عوامل مختلفی بر روی قیمت مخازن فلزی نقش دارند، اما مهمترین مواردظرفیت مخزن،نوع ورق، شکل مخزن، ضخامت ورق و محل ساخت میباشد. در ادامه به شرح هر یک از این موارد میپردازیم.
- ظرفیت مخزن:
هرچه ظرفیت مخازن بیشتر باشد میزان ورق بکار رفته و دستمزد ساخت آن نیز بیشتر میشود.
- نوع ورق:
نوع ورق و آلیاژ بکار رفته نیز بر قیمت مخزن تاثیر دارد.
- نوع مخزن و شکل آن:
اشکال مختلف مثل مربع یا گرد هم مقدار ورق مصرفی و هم هزینهی دستمزد متفاوتی دارند.
- ضخامت ورق:
میزان وزن ورق در محاسبه نهایی قیمت موثر است بنابراین هرچقدر ورق ضخیمتر باشد، هزینهی نهایی بالاتر است.
- محل ساخت:
محل ساخت مخزن فلزی نیز مهم است که به عنوان مثال مخزن در کارخانه و یا در کارگاه ساخته شده است.
سخن پایانی دربارهی مخازن فلزی
مخازن فلزی به عنوان سازههای ذخیرهسازی انواع مایعات از جمله، نفت، آب، گازومواد شیمیایی با جنسهای مختلف ساخته میشوند. این مخازن به دلیل مقاومت بالا در فشار،حرارت، عوامل خارجی، از طول عمر بلندی برخوردارند. ما در اینجا سعی کردیم شما را با انواع مخازن و کاربردشان آشنا کنیم تا با توجه به نیاز خود بهترین گزینه را انتخاب کنید. فقط توجه داشته باشید هنگام خرید مخازن فلزی با مهندسین خبره مشورت کنید و نیازهایتان را به طور دقیق شرح دهید. ترجیحا از شرکتهای سازندهی معتبر که دارای ضمانت نامه و خدمات پساز فروش هستند خرید کنید. فراموش نکنید خرید بدون آگاهی، مشکلات و ضررهای زیادی برای شما به دنبال خواهد داشت.