نوع کارکرد مخزن آب آتش نشانی
نوع کارکرد مخزن آب آتش نشانی، به این صورت است که یک لوله آب ورودی توسط کنتر آب به این مخزن متصل و در این مخزن، آب مورد نیاز ذخیره سازی میشود. این مخازن دارای یک خروجی نیز میباشند که به لوله های اطفاء حریق متصل است و در صورت بروز حادثه، آب تانک ذخیره وارد لوله های اسپرینکلر شده و آتش را خاموش میکند. مخزن آب، با ذخیره آب مورد نیاز سیستم اطفاء حریق تضمین میکند که در زمان بروز آتش سوزی، آب کافی برای خاموش کردن آتش وجود داشته باشد. این امر، به ویژه در مناطقی که دسترسی به آب شهری محدود است، از اهمیت بالایی برخوردار است.
فهرست مطالب
Toggle
اسپرینکلر
اسپرینکلر به معنای آب پاش میباشد. اسپرینکلر در خانه ها متصل شده تا در صورت ایجاد حریق توسط مخزن آب آتش نشانی آنرا خاموش کند. اسپرینکلر های استاندارد در زمانی فعال میشود که حرارت از پیش تایین شده به آن برسد.
انواع مخازن آب آتش نشانی
مخزن های آب آتش نشانی دارای انواع مختلفی میباشند. این مخازن توسط کارشناس آتش نشانی و با توجه به موقعیت مکانی منزل، محل کار یا کارخانه تایین و نصب میشوند. از انواع مخزن آب آتش نشانی میتوان به مخازن پلی اتیلن، فایبرگلاس و استیل اشاره کرد. در ادامه به شرح و کارایی این مخازن خواهیم پرداخت.
- پلی اتیلن
- فایبرگلاس
- استیل
1. پلی اتیلن
مخزن آب پلی اتیلن از پلاستیک فشرده و مقاوم ساخته شده است. این مخازن به مخزن های آنتی باکتریال نیز معروف میباشند. از مخزن های پلی اتیلن به دلیل نصب راحت، مقاومت بالا و کم جا بودن آن بیشتر در ساختمان ها استفاده میشود.
2. فایبرگلاس
مخازن فایبرگلاس آتش نشانی، به دلیل مقاومت در برابر نور خورشید، امکان نصب آن به صورت از پیش ساخته شده و مقاومت بالای آن در برابر شرایط محیطی هم در صنعت ساختمان سازی و هم در مصارف کارخانهای استفاده میشود.
3. استیل
مخازن استیل آتش نشانی جزو موارد پر مصرف این کار میباشند. از این مخازن در ابعاد کوچک تر برای خاموش کردن حریق توسط آتش نشان ها استفاده میشود و در ابعاد بزرگتر به دلیل مقاومت بسیار بالای آنها در برابر هرگونه شرایط محیطی، آب و هوایی و دمای بالا بیشتر در صنایع بزرگ مانند کارخانه ها و شهرک های صنعتی استفاده میشود.
پرکاربردترین نوع مخزن آب آتش نشانی
پرکاربرد ترین نوع مخزن آب آتش نشانی نوع آنتی باکتریال یا پلی اتیلنی آن میباشد. مخزن آب آتش نشانی پلی اتیلنی به دلیل مقاوم بودن در برابر جلبک ها باعث ایجاد گرفتگی در لوله های آب اطفاء حریق نمیشود. این مخازن به صورت 2 لایه و 3 لایه در بیشتر ساختمان ها استفاده میشود.
نکته: مخازن پلی اتیلن از مواد پلاستیکی ساخته می شوند که قابل اشتعال هستند. این ویژگی میتواند خطرناک باشد، زیرا در صورت آتش سوزی مخازن پلی اتیلن می توانند به سرعت شعله ور شده و باعث گسترش آتش شوند. برای کاهش خطر آتش سوزی، مخازن پلی اتیلن باید در مکان های ایمن و دور از منابع آتش سوزی قرار داده شوند. همچنین، باید اقدامات لازم برای جلوگیری از آتش سوزی در اطراف مخازن پلی اتیلن انجام شود.
نصب مخزن آب آتش نشانی
بهترین مکان و محل برای نصب مخزن آب آتش نشانی در بالای پشت بام منزل میباشد. گاها دیده شده مخزن آب آتش نشانی در اتاق تاسیسات ساختمان یا موتور خانه نصب میشود. این کار به صورت اصولی و استاندارد غلط میباشد زیرا در صورت رفتن برق پمپ آب مخزن از کار میافتد. در صورت نصب مخزن آب آتش نشانی بر روی پشتبام در صورت رفتن برق هیچ گونه مشکلی برای مخزن پیش نیامده و به خوبی در صورت بروز حادثه آب رسانی میکند.
نکات مهم هنگام نصب مخازن آب آتش نشانی
مخزن آب آتش نشانی یکی از اصلی ترین وسایل جهت ایمن سازی ساختمان میباشد. از این رو در هنگام نصب آن باید یکسری اصول و مقرراتی صورت بگیرد. از این مقررات میتوان به تراز بودن سطح زیرین مخزن آب، درست بسته شدن درب آن، نصب درست لوله ها بر روی مخزن و اطمینان خاطر از محل نصب آن اشاره کرد.
- تراز بودن سطح زیرین تانک آب
- درست بسته شدن درب آن
- نصب درست لوله ها بر روی مخزن
- اطمینان خاطر از محل نصب آن
پرکاربرد ترین فلز در ساختار مخزن آب آتش نشانی
پرکاربرد ترین فلز یا آهن در ساختار مخزن آب آتش نشانی “گالوانیزه” میباشد. این فلز به دلیل نوع جوشکاری، مقاومت در برابر حرارت، وزن مناسب، مقاوم در برابر خوردگی و طول عمر بالای آن در بسیاری از عملیات های اطفاء حریق استفاده میشود.
میزان حجم مخزن آب آتش نشانی
میزان حجم مخزن آب آتش نشانی بین 2000 تا 5000 لیتر میباشد که مخزن مورد نیاز محل، توسط کارشناسان آتش نشانی تعیین میشود. اگر شما در ساختمان یا محل کار خود مخزن آب آتش نشانی دارید و میخواهید میزان حجم آن را بدانید در ادامه برای شما توضیح دادهایم.
فرمول محاسبه حجم مخزن آب آتش نشانی
Q=50*N
Q = حجم کل مخزن
50 = میزان دبی موتور پمپاژ آب
N = تعداد جعبه های آتش نشانی داخل ساختمان
برای به دست آوردن میزان حجم مخزن آب باید دبی موتور پمپاژ آب را ضرب در تعداد جعبه های آتش نشانی محل مورد نظر کنید تا میزان ظرفیت مخزن آب آتش نشانی را به دست آورید.
دبی آب
دبی آب به میزان حجم جابهجایی آب از یک نقطه(رودخانه، کانال های آبی، سد و غیره) در مدت زمان مشخص، دبی آب یا آبدهی گفته میشود. در موتور های مخازن آب آتش نشانی این میزان و عدد بر روی خود پمپ درج شده است.
نکات مهم قبل از خرید مخازن آب آتش نشانی
از نکات مهمی که قبل از خرید مخزن آب آتش نشانی باید به آنها دقت داشته باشید میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-
آماده سازی محل نصب:
محل نصب مخزن آب آتش نشانی باید از قبل تعیین و برای نصب آن آماده سازی شود.
-
مجوز بهداشت:
قبل از خرید حتما مجوز بهداشت و استاندارد های ساخت مخزن آب آتش نشانی را از فروشنده دریافت کرده و چک کنید.
-
میزان حجم مورد نیاز:
قبل از خرید باید میزان حجم تانک آب مورد نیاز خود را بدانید. به گفته سازمان آب و فاضلاب کشور هر واحد ساختمانی به 250 لیتر آب ذخیره قبل پمپاژ نیاز دارد.
سخن پایانی
مخزن آب آتش نشانی یکی از پر اهمیت ترین مخازن از جنبه ایمنی میباشد. مخازن آب آتش نشانی با توجه به محل مورد نظر(ساختمان، شهرک صنعتی و کارخانه) توسط کارشناس آتش نشانی تعیین میشود. از انواع مخازن آب آتش نشانی میتوان به مواردی همچون پلی اتیلن، فایبرگلاس و استیل اشاره کرد. بهترین و پر کاربرد ترین مخزن نصبی برای منبع آب آتش نشانی پلی اتیلن ها یا آنتی باکتریال ها هستند. این مخازن به دلیل مقاومت بالا در برابر جلبک مانع از گرفتگی لوله ها میشوند. نحوه عملکردی مخزن ذخیره آب آتش نشانی به این شکل است که یک لوله ورودی از لوله آب و یک لوله خروجی برای آبرسانی به اسپرینکلر ها میباشد. فلز گالوانیزه یکی از بهترین فلزات برای ساخت مخزن ذخیره آب اطفاء حریق میباشد. میزان حجم مخازن آب آتش نشانی 2000 لیتر و تا 5000 لیتر میباشد و برای محاسبه آن میتوانید دبی آب را در تعداد جعبه آتش نشانی کنید.
سوالات متداول
1. جنس مخازن آب آتش نشانی چیست؟
تانکر های آب آتش نشانی در وضعیت های مختلف مدل های متوع ی دارد. مثلا برای ساختمان ها و کارخانه ها از مدل های فلزی، پلی ایتلن و گالوانیزه استفاده میشود.
2. بهترین مدل برای مخزن آب آتش نشانی کدام است؟
بهترین مدل مخزن آب آتش نشانی برای استفاده در ساختمان مدل پلی اتیلن میباشد. این مدل در برابر هر گونه شرایط آب و هوایی سازگار میباشد.
3. مناسب ترین محل برای نصب مخزن آب آتش نشانی کجاست؟
مناسب ترین محل برای نصب مخزن آتش نشانی بالای پشت بام منزل میباشد، زیرا در صورت رفتن برق پمپ آن از کار نیفتاده و به درستی عمل میکند.
4. فرمول میزان حجم مخزن آب آتش نشانی چیست؟
فرمول استاندارد به دست آوری میزان جچم مخزن آب آتش نشانی به این صورت میباشد. حاصل ضرب دبی آب در تعداد جعبه های آتش نشانی ساختمان میزان حجم مخزن را به شما میدهد.