مخزن استیل محفظهای است که از ورق استیل ساخته میشود و در صنایع مختلف برای نگهداری سیالات و مواد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این مخزن پرکاربرد بیشتر به صورت یک استوانه عمودی تولید میشود و در صورت لزوم میتواند به اشکال دیگر هم ساخته شود. مخزن استیل همزندار دارای یک همزن یا میکسر است که با کمک الکتروموتور و پروانه عملیات ترکیب مواد را انجام میدهد. صنایع مختلف شیمیایی، غذایی و … نیاز به مخزنی با قابلیت ترکیب مواد گوناگون با یکدیگر را دارند. مخازن همزندار دارای جنس بدنه مختلف هستند که به عنوان نمونه میتوان از مخزن همزن دار استیل و مخزن همزن دار پلی اتیلن نام برد. در این مقاله با مخزن همزندار استیل و نکات مختلف پیرامون آن آشنا میشویم.
کاربردهای مخزن استیل همزندار
این مخزن در صنایع مختلف که نیاز به ترکیب مواد جامد، مایع و سیالات با یکدیگر را دارند وسیلهای پرکاربرد به حساب میآید. در صنایع غذایی، شیمیایی، پلاستیک، آرایشی، بهداشتی، کاغذ، داروسازی، خودروسازی، رنگ و دیگر صنایع، این مخزن یک وسیله حیاتی به حساب میآید. با استفاده از مخزن همزندار میتوان مواد و سیالات مختلف را طبق نیاز با یکدیگر ترکیب کرد تا به محصول موردنظر دست یافت. همچنین با کمک مخزن همزندار استیل یا مخزن میکسردار استیل میتوان غلظت مایعات را تغییر داد و آنها را غلیظتر یا رقیقتر کرد. در مواردی که نیاز به شکستن و خرد کردن مواد اولیه وجود دارد، این مخزن وسیلهای کارآمد به حساب میآید.
انواع مخزن همزن دار استیل
مخازن استیل همزندار را به دو روش میتوان طبقهبندی کرد. در روش اول انواع مخزن میکسردار استیل عبارتند از:
● مخزن همزندار استیل تک پایه
این مخزن معمولا دارای یک همزن برای میکس کردن مواد مختلف است و به وسیله یک پایه بر روی سطح زیرین خود قرار میگیرد.
● مخزن همزندار استیل دو پایه
این مخزن از نوع تک پایه بزرگتر است و به همین خاطر یک پایه برای نگهداری آن کافی نیست. با کمک دو پایه، مخزن استیل که دارای همزن پرقدرتی است بر روی سطح مورد نظر قرار میگیرد.
● مخزن همزندار استیل با ارتفاع متغیر
در برخی از صنایع نیاز به قابلیت تغییر ارتفاع مخزن وجود دارد. با استفاده از مخزن همزندار استیل با امکان تنظیم ارتفاع به این نیاز پاسخ داده شده است.
● مخزن همزندار استیل متحرک
زمانی که کاربرد مخزن به نحوی باشد که نیاز به جابجایی آن وجود داشته باشد، استفاده از مخزن با پایه ثابت و جابجایی کار معقولی نیست. مخزن استیل میکسردار متحرک بر روی چرخ نصب شده و به این ترتیب به راحتی میتوان آن را به نقاط موردنظر منتقل کرد.
● مخزن همزندار استیل با سیستم خنک کننده
در تعدادی از صنایع موادی که داخل مخزن ترکیب میشوند نیاز به کنترل دما و خنک شدن دارند. با کمک این مخزن که دارای سیستم خنک کننده نصب شده بر روی مخزن است این مساله قابل انجام است.
نوع دیگری از طبقهبندی مخزن همزندار استیل وجود دارد که بر اساس قابلیتهای همزن و کاربرد آن است. به عنوان مثال میتوان به چند نمونه از این نوع مخازن اشاره کرد.
مخزن استیل دارای همزن امولوسیون که با داشتن صفحهای با سوراخهای مشخص، اقدام به میکس کردن مواد و سیالات موردنظر میکند. مخزن استیل با همزن هموژنایزر که میکسر هموژنایزر نصب شده بر روی این نوع مخزن، به خوبی امکان شکستن و خرد کردن انواع مواد برای رسیدن به محصول نهایی مورد نظر به وجود میآورد. مخزن با میکسر مایعات میتواند ترکیب کردن مایعات را به شکل بهتری انجام دهد. مخزن با همزن دستهای، پارویی، درام، ساکن، برشی بالا و … نمونههای دیگری از انواع مخزن میکسردار استیل براساس کارایی هستند.
شکل هندسی مخازن استیل همزن دار
مخازن استیل همزندار عمدتا به صورت استوانهای تولید میشوند. مخزن استوانهای فضای کمتری را اشغال میکند که این مساله در کارگاهها و کارخانههای صنعتی یک مزیت به حساب میآید. مخازن استیل استوانهای میتوانند به دو صورت افقی و عمودی ساخته شوند. با توجه به کارکرد مخزن و فضای مورد نظر برای قرار دادن آن میتوان مخزن را به شکل مورد نیاز تولید و از آن استفاده کرد.
مزایای مخزن استیل همزن دار
- ساختار مقاوم: هنگامی که میکسر مشغول کار است نیروی زیادی به مخزن وارد میشود. مخزن استیل یک مخزن محکم و بادوام است که به خوبی قادر به تحمل این فشار است.
- قابلیتهای پرکاربرد: این مخازن به خوبی میتوانند مواد و سیالات را با یکدیگر ترکیب کنند و همچنین به خوبی از عهده خرد کردن مواد اولیه برمیآیند.
- شکلپذیری: با توجه به کاربرد گسترده این نوع مخازن در صنایع مختلف، در بسیاری از اوقات نیاز به مخزن با اندازه و اشکال مختلف وجود دارد. از این نظر استیل یک انتخاب مناسب به حساب میآید زیرا فلزی منعطف، محکم و بادوام است که قابلیت شکلپذیری بالایی دارد.
- سرعت بالا: با استفاده از مخزن همزندار میتوان با سرعتی قابل قبول، مواد و سیالات مختلف را با هم ترکیب کرد. در بسیاری از صنایع که نیاز به سرعت بالا در ترکیب مواد دارند، استفاده از این مخازن سودمند است.
- مقاومت در برابر خوردگی: همانطور که گفته شد در مخازن همزندار انواع مواد با هم ترکیب میشوند. در بین این مواد ممکن است موادی با قابلیت خورندگی بالا وجود داشته باشند که بر روی بدنه مخزن تاثیر منفی بگذارند. وجود این مواد لزوم استفاده از فلزی با مقاومت بالا در برابر خورده شدن را اجتنابناپذیر میکند. استیل فلزی بسیار مقاوم در برابر خورندگی است و یک مخزن استیل میکسردار به خوبی در برابر خورده شدن مقاومت میکند.
- نظافت راحت: یکی از مزایای مخازن استیل همزندار این است که به راحتی میتوان آنها را تمیز کرد و رد انواع مواد داخل مخزن را پاک کرد. دلیل این مزیت در جنس استیل به کار رفته در ساخت مخزن است.
- ضد باکتری: یکی از برتریهای مخزن استیل، ضدباکتری بودن استیل است؛ این خاصیت استیل باعث کاهش تجمع باکتری و میکروب داخل مخزن میشود.
طراحی مخزن استیل همزن دار
برای طراحی مخزن باید به فاکتورهای مختلفی مانند توان مورد نیاز، نوع پرهها و … توجه کرد. مثلا برای طراحی پرهها نخست باید جنس موادی که قرار است مخزن آنها را میکس کند، در نظر گرفته شود. به این ترتیب میتوان پرهای را انتخاب کرد که تا در برابر مواد مورد نظر مقاوم باشد. شکل تیغه پره هم با توجه به نوع مواد قابل طراحی است. پرهها در چهار شکل پیچی، تراشهای، توربینی و آزمایشگاهی طراحی و تولید میشوند.
الکتروموتور چرخاننده مطابق با توان و قدرت مورد نیاز قابل طراحی است. گشتاور تولید شده توسط الکتروموتور توسط یک عدد شفت به پروانه همزن منتقل میشود که طراحی مناسب شفت باعث جلوگیری از لرزش مخزن و خراب شدن آن میشود. هنگام طراحی باید به انتخاب درست گیربکس بین موتور و شفت دقت کرد. امروزه برای طراحی مخزن استیل میکسردار از نرمافزارهای کامپیوتری هم کمک گرفته میشود.
ظرفیت مخزن استیل همزن دار
ظرفیت مخزن با توجه به نیاز مشتری تعیین میگردد و فاکتورهای متعددی در اندازه ظرفیت مخزن تاثیرگذار هستند. فضایی که برای تعبیه مخزن در نظر گرفته شده، حجم موادی که باید توسط مخزن میکس شوند و شکل مخزن از جمله این عوامل هستند. قطر مخزن استوانهای میتواند بین نیم تا 3 متر و ارتفاع آن بین1 تا 6 متر باشد. حجم مخزن هم بین عدد کوچک چند لیتر تا حجم بالای چند هزار لیتر قابل تغییر است. به عنوان مثال مخزن استیل ۲۰۰ لیتری یکی از مخازن پرکاربرد در صنایع غذایی و تولید نوشیدنیها است که میتواند به صورت استوانه افقی یا عمودی تولید شود. مخزن همزندار استیل 200 لیتری معمولا دارای قطری بین 60 تا 70 سانتیمتر و ارتفاعی بین 1 تا 1.2 متر است.
مخزن همزن دار صنعتی
در صنایع مختلف و متفاوت برای ترکیب و مخلوط کردن مواد و سیالات از مخزن همزندار صنعتی استفاده میشود. این مخازن در صنعت نقش پررنگی در فرآیندهای گوناگون دارند و با کمک مخزن همزندار صنعتی میتوان با سرعت بالا و کیفیت مناسب مواد را با هم ترکیب کرد. از جمله این صنایع میتوان به صنایع شیمیایی، پتروشیمی، رنگ و رزین، آرایشی، بهداشتی، کاغذ، خودرو، دارو، غذایی و پلاستیک اشاره کرد.
مخزن استیل دوجداره میکسر دار
این مخزن یک مخزن همزندار صنعتی است که عموما برای ذخیره یا ترکیب مواد نیمه جامد و مایعی که نیاز به تهویه، کنترل دما، پاستوریزه شدن و یا هموژنیزه شدن دارند مورد استفاده قرار میگیرد. مخزن دوجداره میکسردار دارای خصوصیت منحصربهفرد عایق بودن در برابر حرارت است. مخزن دوجداره از مخزن استیل تک جداره مقاومت بیشتری دارد و در صنایع مختلفی مانند پتروشیمی، غذایی، شیمیایی، مواد شوینده و بهداشتی، داروسازی، رنگ و… مورد استفاده قرار میگیرد.
این مخزن دارای دو جدار یا لایه مجزا است که جدار درونی مانند حالت تک جداره، وظیفه ذخیره و ترکیب مواد را بر عهده دارد. جدار بیرونی باعث حفظ فشار و مانع از نفوذ رطوبت و هوا میشود. فضایی که بین این دو جدار به وجود میآید مانند یک لایه عایق حرارتی مناسب عمل میکند. بسیاری از اوقات وجود لایه عایق در فرآیند میکس کردن مواد دارای اهمیت است و مخزن همزندار استیل دوجداره به خوبی توانایی انجام چنین کاری را دارا است.