مخزن هوایی آب فلزی
معرفی مخزن هوایی
آب منبع گرانبهایی است که باید از آن عاقلانه و با صرفه جویی استفاده کنیم. با ادامه رشد جمعیت و افزایش شهرنشینی، تقاضا برای آب نیز به سرعت در حال افزایش است. این امر منجر به این موضوع گردیده است تا انسان ها به دنبال راه کارهای موثر ذخیره آب باشد . یکی از این راه حل ها، مخزن هوایی است که به دلیل ظرفیت بالا و مقرون به صرفه بودن، محبوبیت روزافزونی پیدا می کند. مخازن هوایی آب را دیگر نمی توان صرفا به عنوان یک مخزن ذخیره آب تلقی نمود بلکه در صورت استفاده از یک طرح زیبا برای مخازن هوایی می تواند یک لوگوی تبلیغاتی یا به عنوان یک تابلوی تبلیغاتی بزرگ مورد استفاده قرار گیرد و موجبات هویت بخشی به مجموعه های استفاده کننده گردد .در این مقاله به مزایای مخازن هوایی و اینکه چرا آنها راه حل نهایی برای ذخیره آب هستند، خواهیم پرداخت.
مخزن هوایی چیست ؟
مخزن هوایی نوعی مخزن ذخیره آب است که بر روی یک پایه نصب می شود. مخزن هوایی در مناطقی که فشار آب کم است یا در جایی که فضایی برای ساخت یک مخزن در سطح زمین وجود ندارد استفاده می شود.مخازن هوایی می توانند از نظر اندازه و ظرفیت متفاوت باشند، بسته به نیاز جامعه یا صنعتی که در آن به کار گرفته می شوند متفاوت باشد . آنها معمولاً از فولاد یا بتن ساخته می شوند و ممکن است به اشکال هندسی استوانه یا مکعبی یا کروی داشته باشند.
مخزن آب فلزی هوایی عمدتا به صورت روباز و بسته مورد استفاده قرار می گیرند زمانی که مخزن جهت ذخیره آب آشامیدنی استفاده می کنیم بایستی که روی مخزن بسته باشد یا در اصطلاح مخازن هوایی مسقف باشد و زمانی که مخزن را جهت نگه داری آب آتش نشانی و کشاورزی و ….. مورد بهره برداری قرار می گیرد دیگر نیازی نیست که مخزن در بسته باشد شرکت بهینه آب طراح و سازنده مخزن هوایی.
تانکر هوایی آب برای ایجاد فشار مناسب در شبکه به علت نبودن زمین طبیعی مرتفع در نقطه مورد نظر ، روی پایه ای یکپارچه قرار می گیرند .
طراحی مخزن هوایی
طراحی مخزن هوایی بر اساس نوع کاربری و نوع مصرف و مکانی که نیاز است تا مورد بهره برداری قرار گیرد ، صورت می پذیرد .
ما برای طراحی مخازن هوایی به حجم مخزن هوایی نیاز داریم و برای تعیین حجم مفید مخازن هوایی آب تصفیه شده می توان از پارامترهای های پیشنهادی زیر استفاده کرد :
1- حجم مورد نیاز آب مصرفی
2- حجم مورد نیاز برای جبران نوسانات ساعتی
3- حجم مورد نیاز برای تامین آب در مواقعی که آب ورودی به مخازن در اثر صدمات وارده به خط لوله و از کار افتادن پمپ ها بایستی در مخزن موجود باشد .
در صورتی که میزان آسیب پذیری تاسیسات آبرسانی بالا باشد و احتمال زیاد قطع برق و نداشتن سیستم برق اضطراری در مواردی که از پمپ استفاده می شود و یا محدودیت امکانات و اجرای تعمیرات سریع خطوط و یا سایر تاسیسات آبرسانی و ….. عواملی هستند که می توانند موجبات افزایش ظرفیت طراحی مخازن هوایی آب باشند .
طراحی یک مخزن هوایی مستلزم در نظر گرفتن دقیق عوامل مختلف از جمله مکان بهره برداری ، ظرفیت مخزن ، نوع مواد و طراحی سازه است.
موقعیت مکانی یک عامل مهم در طراحی یک مخزن هوایی است. محل جانمایی مخزن باید روی زمین مرتفع باشد تا فشار آب کافی به سیستم توزیع تامین شود. همچنین باید برای نگهداری و بازرسی در دسترس باشد.
ظرفیت مخزن هوایی :
ظرفیت مخزن هوایی بستگی به تقاضای آب در جامعه یا صنعت مورد نیاز که مخزن هوایی در آن بکارگرفته خواهد شد ، دارد. مخزن باید ظرفیت کافی برای پاسخگویی به اوج تقاضا و امکان ذخیره سازی در دوره های کم تقاضا را داشته باشد.
موادی که در ساخت مخزن هوایی بکار گرفته می شود :
انتخاب مواد برای مخزن مرتفع به عوامل مختلفی از جمله شرایط آب و هوایی محلی، هزینه و طول عمر مورد انتظار بستگی دارد. فولاد به دلیل استحکام، دوام و تطبیق پذیری، انتخاب محبوبی برای مخازن هوایی است. بتن همچنین به دلیل دوام معمولاً مورد استفاده قرار می گیرد ولیکن هزینه آببندی این مخازن بسیار بالا می باشد . مواد کامپوزیت مانند فایبرگلاس به دلیل سبک وزن بودن، مقاومت در برابر خوردگی و سهولت نصب محبوبیت فزاینده ای پیدا می کنند ولیکن هزینه مواد اولیه آن به شدت بالا می باشد و در برابر حرارت و نور خورشید به شدت تخریب پذیر می باشند .
طراحی سازه مخزن هوایی :
انواع مخزن هوایی
مخازن هوایی انواع مختلفی دارند رایج ترین آنها عبارتند از:
مخزن هوایی تک ستونی یا پایه ای:
این نوع مخزن دارای یک ستون یا پایه است که مخزن را پشتیبانی می کند. پایه می تواند از فولاد یا بتن باشد و مخزن می تواند استوانه ای یا مستطیلی باشد.

مخزن هوایی چند پایه :
این نوع مخزن دارای چندین ستون است که مخزن را پشتیبانی می کند. ستون ها را می توان به صورت دایره ای یا مستطیلی مرتب کرد. مخازن چند ستونی معمولاً برای ظرفیت های بزرگ استفاده می شوند و نسبت به مخازن تک ستونی به زمین کمتری نیاز دارند.

مزیت های مخازن هوایی
ظرفیت بالا:
مخزن هوایی برای ذخیره حجم زیاد آب طراحی شده اند. این مورد باعث می شود تا آنها را برای مناطقی که تامین آب محدود ، یا جریان دایمی آب غیرقابل اعتماد است را به یک گزینه ایده آل تبدیل می کند.
مقرون به صرفه:
ساخت مخزن هوایی در مقایسه با مخازن زیرزمینی نسبتاً ارزان است. آنها همچنین به نگهداری کمتری نیاز دارند که آنها را به یک راه حل مقرون به صرفه برای ذخیره آب تبدیل می کند.
فشار آب ثابت:
مخازن هوایی فشار آب ثابتی را برای خانه ها و مشاغل فراهم می کنند. این به این دلیل است که آب در ارتفاع بالاتری ذخیره می شود و می توان آن را با فشار بیشتری در خروجی تحویل داد.
تامین آب قابل اطمینان:
مخزن هوایی تامین آب قابل اطمینان را حتی در زمان قطع برق تضمین می کنند. این به این دلیل است که آب از طریق نیروی گرانش تغذیه می شود که نیاز به پمپ های الکتریکی را از بین می برد.
نصب آسان مخزن هوایی :
تانک های مرتفع به راحتی نصب می شوند و می توانند در اندازه ها و شکل های مختلف متناسب با نیازهای شما ساخته شوند.
دوام مخزن هوایی :
مخزن هوایی برای مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی سخت از جمله بادهای شدید و زلزله طراحی شده اند. آنها همچنین در برابر خوردگی مقاوم هستند که باعث دوام و ماندگاری طولانی آنها می شود.
ساخت مخزن هوایی
ساخت فونداسیون مخزن هوایی :
فونداسیون یک مخزن هوایی برای پایداری و دوام آن بسیار مهم است. باید به اندازه کافی قوی باشد که بتواند وزن مخزن را تحمل کند و در برابر هر گونه نیروی خارجی مانند باد، آب یا فعالیت های لرزه ای مقاومت کند.